PDA

查看完整版本 : 有些說話, 真的不說不可以...

WWok2
07.12.2013, 14:30
Angel,天狼星™,惡狗幫,妖精的尾巴(下稱聯合軍),究竟在搞甚麼啊?

我很高興終於有人走出來對抗小X子,反對Sim ser,但數天來,我觀察到的就是聯合軍根本就是一群烏合之眾,
在高調向小x子宣戰時,並沒有詳細研討過作戰策略,四個幫會各自為政。
天狼星又不知道因何事主動跑去幫小x子升英,
到底你們在搞甚麼啊?

在你們高調向人宣戰時,到底有沒有認真看清楚你們有甚麼優勢,有甚麼勝算?
誰說你們沒有勝算?有!

現在來說,聯合軍人多,而且有很多都是小x子的米飯班主,在你們所謂合作之前,
有沒有想過可以先做好防守策略?現在甚麼時勢?現在是沒有車的時勢!沒有車,就是資源和士兵的時勢,
簡單一點來說,只需要建好足夠的山洞,常在線,勤走兵,基本上敵人來攻都不會有任何損失!
你們是不是應該先行通知盟友建好山洞先呢?
每日幾千幾千的被搶走,士兵還未過十隻就被殺掉,幫人升英,你們這場仗怎麼打啊?

既然你們是小x子的米飯班主,有沒有想過伏擊小x子的週期性搶奪軍?
如我所見,很明顯在Angel盟內有幾隻肥羊已經被小x子的人寫在羊單之中啦!
找幾個活躍的人,找個時機,堆十隻英雄去擋一擋兵,然後又全部撤走,再換地點再擋過,
這叫做遊擊戰。

怕被車?有車才算啦,即使是有車,這些肥羊被車掉一兩個也不可惜吧?

你們四盟之間沒有溝通橋樑,四盟之間各有各,這場仗你們怎麼打啊?

cmpm
07.12.2013, 14:48
無盟人士表示咩都唔知

WWok2
07.12.2013, 14:50
無盟人士表示咩都唔知

簡單d講, 我見到一堆有勇無謀既烏合之眾

camile
07.12.2013, 15:10
佢地識咁先算啦,我地小圈子,個個都fd底,又有好多人係外國(包括我),互相set曬代管,基本上24小時online,我地經常半夜伏擊佢地tim,就算佢地聯防又點?棒棒唔識fake攻架,咪又係一樣得xd
就係因為小圈子果班好戰友,有d甚至係某服ge敵盟盟主對壘過,默契好深,打破呢個默契其實好難囉

WWok2
07.12.2013, 15:28
快d出車啦, 唔係幾個山洞破解左你

camile
07.12.2013, 15:34
快d出車啦, 唔係幾個山洞破解左你

我負責半夜打人清兵炸麻, 另外得閒就幫人計一下追秒清兵ge工作, 平時得閒就打死羊炸wo 未有車, 所謂ge盟戰我懶理!!! 等我聽日開左村先啦
一班烏合之眾, 靜識起山洞, 連兵係咩都唔識, 得罪講句, 我曾經係tw4形容呢d玩家為tra敗.類

WWok2
07.12.2013, 15:41
係Travian最重要就係保障自己既利益,
起山洞就係為左令到你呢d深夜搞人既人無啖好食,
同時亦係為左可以起身之後有筆資源可以慢慢用,
睇黎, 堆山洞搞到你好火喎^^

至於敗唔敗.類, 觀點同角度問題姐~~
明知你會黎, 仲擺定資源係到比你搶,
我覺得呢d先係敗.類

iCloud
07.12.2013, 15:51
係Travian最重要就係保障自己既利益,

我覺得呢d先係敗.類
(路過) 今round我同wwok無任何關係。

camile
07.12.2013, 15:58
係travian最重要就係保障自己既利益,

我覺得呢d先係敗.類

我唔夠desert黎啊麻, 次次都比佢快我一步, 所以我有車之後見山洞, 見一次車一次

太平道人
07.12.2013, 16:21
angel,天狼星™,惡狗幫,妖精的尾巴(下稱聯合軍),究竟在搞甚麼啊?

我很高興終於有人走出來對抗小x子,反對sim ser,但數天來,我觀察到的就是聯合軍根本就是一群烏合之眾,
在高調向小x子宣戰時,並沒有詳細研討過作戰策略,四個幫會各自為政。
天狼星又不知道因何事主動跑去幫小x子升英,
到底你們在搞甚麼啊?

在你們高調向人宣戰時,到底有沒有認真看清楚你們有甚麼優勢,有甚麼勝算?
誰說你們沒有勝算?有!

現在來說,聯合軍人多,而且有很多都是小x子的米飯班主,在你們所謂合作之前,
有沒有想過可以先做好防守策略?現在甚麼時勢?現在是沒有車的時勢!沒有車,就是資源和士兵的時勢,
簡單一點來說,只需要建好足夠的山洞,常在線,勤走兵,基本上敵人來攻都不會有任何損失!
你們是不是應該先行通知盟友建好山洞先呢?
每日幾千幾千的被搶走,士兵還未過十隻就被殺掉,幫人升英,你們這場仗怎麼打啊?

既然你們是小x子的米飯班主,有沒有想過伏擊小x子的週期性搶奪軍?
如我所見,很明顯在angel盟內有幾隻肥羊已經被小x子的人寫在羊單之中啦!
找幾個活躍的人,找個時機,堆十隻英雄去擋一擋兵,然後又全部撤走,再換地點再擋過,
這叫做遊擊戰。

怕被車?有車才算啦,即使是有車,這些肥羊被車掉一兩個也不可惜吧?

你們四盟之間沒有溝通橋樑,四盟之間各有各,這場仗你們怎麼打啊?

無架啦
佢地根本正係識得咩叫做(人多,個勢強)
但係呢d野,對住個d經驗玩家,咪係只會講:多謝你幫我省去找羊的時間!
自己新,仲要無心管,就唔好建盟啦!
難聽d講:無本事,無學問,但就係要威,咪即係流係到害人害物
呢d人做盟主/幹事,先係令到d新手玩不下去的主原啊!
唔係我地呢d老手既錯

路人路過
07.12.2013, 17:21
誰沒新過~新並不是問題
唔好一來信啊串77,一係盟友比人打
個盟主啊來信話咩你唔踢公會果條友你啊會死得好慘
什至有個公會一來信啊話~我地人多要開戰你地咪睇下點
姐係咁自問travian玩得最開心果時係岩岩玩
自己新手雞開個公會叫左近既人入來
全盟一齊比人打,全盟一齊刪ac
再決定下次邊個ser下次再一齊玩
跟住再比人打到要刪ac再來新ser
果個時期自問先係最開心
重點e+既人新得來又要扮大佬
扮得大佬來又要威脅d真係大佬既人
好啦威脅不成~多重ac啊~無啦啦send封粗口信啊
姐係咁唔信你問ser入邊天狼既X帝都啊同A字頭既TIFFANY
佢地正正常常去信無問題我都好正常咁同佢講OK
我唔會再打你

但係你兇我?~你咩料子先
你兇得我姐係你係惡人啦~你做得惡人
咁啊要有心理準備開戰嫁啦
佢又唔係~得把死人臭口

cmpm
07.12.2013, 19:21
認真問
東南有無咩盟似樣少少?

HCF
07.12.2013, 20:18
其實有無一個思想成熟小小, 有遠見, 有志之士企出黎將呢個大羊盟統一管理?
有既話呢個SER就可以拖長少少玩

無既話大家準備再次悶SER吧
識下朋友, 當學下野, 練下技巧都好ge

太平道人
07.12.2013, 20:24
其實有無一個思想成熟小小, 有遠見, 有志之士企出黎將呢個大羊盟統一管理?
有既話呢個ser就可以拖長少少玩

無既話大家準備再次悶ser吧

算啦
老哥想既野
小弟都想過啦
得出結論就係,都係由佢咁樣end在好過啦

班羊盟幹事/盟主
會放棄個人面子,交個權力出來先算啦
呢度唔係你話有心去做,就會做得好
係首先要過在,人地比你去做呢關事

cmpm
07.12.2013, 20:59

東南如果有人肯搞搞就可以玩到一段短時間既

路人路過
08.12.2013, 11:34

呢一點都經沒可能了,佢地d人比我地打~打到日日都有粗口信來到啦

太平道人
08.12.2013, 20:05
呢一點都經沒可能了,佢地d人比我地打~打到日日都有粗口信來到啦

唔洗睇得咁入
正係睇邊d人開在2村,已經知無得打

qang
11.12.2013, 12:33
其實時間都好重要 .

係呀!時間真係好重要!正所謂'一串光陰一串金,串金難買串光陰'我地真係要珍惜時間讀書,唔好浪費時間打飛機

路人路過
11.12.2013, 15:00
大家上高登睇-_-
個Alex比人起左底了...
樂古都大把人嘈佢!_!
天狼盟主都係!_!
比人話天狼係多重ac公會a_a
第3人了~無品到笑
自己無兵自己廢死去無品用7個ac
打人一個ac-_-仲要打埋哂d串77野
我叫左好多次個仁者咩咩去做野
ckshun果單話會搞
搞到最後咪又係由我去告先封左
跟住果d啊扮睇唔到扮無知
抵死啦e+樂古果到天狼星比人唱到pk啦
樂古d人話佢地公會不如轉做火影同盟
~多重影分身!!!!真事不信者自己上去睇a_a
高登有個區呢叫小學雞online嫁-_-
起埋佢底了-_-真係抵死...

so~post主大前題都錯了~先不說技術問題
連人品都輸了~還說什麼技術?

太平道人
11.12.2013, 20:25
大家上高登睇-_-
個alex比人起左底了...
樂古都大把人嘈佢!_!
天狼盟主都係!_!
比人話天狼係多重ac公會a_a
第3人了~無品到笑
自己無兵自己廢死去無品用7個ac
打人一個ac-_-仲要打埋哂d串77野
我叫左好多次個仁者咩咩去做野
ckshun果單話會搞
搞到最後咪又係由我去告先封左
跟住果d啊扮睇唔到扮無知
抵死啦e+樂古果到天狼星比人唱到pk啦
樂古d人話佢地公會不如轉做火影同盟
~多重影分身!!!!真事不信者自己上去睇a_a
高登有個區呢叫小學雞online嫁-_-
起埋佢底了-_-真係抵死...

So~post主大前題都錯了~先不說技術問題
連人品都輸了~還說什麼技術?

唔見得,玩game要起人(現實)底既人係好人
同時都唔見得,跟住大事宣傳出來既人都係好人
係唔係有d(小題大做)?
為個犯規既玩家,係到出賣自己既形象
我地呢d咀炮,唔做幹事,頭目,吹咩都唔會影響公會
你係可以代表小圈子
自己檢點一吓自己(唔該)

我什致覺得,呢d叫(網上欺凌)

想人地輸,最多都係影響佢係game中的(生活)
咁做會唔會,太過影響別人生活
佢點無品,犯規,都唔應該做d影響別人現實生活

即係咁,係game到,犯錯,有咩所謂
但被人起底,就好似被宣判死刑一樣
難聽d講(係唔係玩太盡?)

如果因為犯錯,就玩起底
今日原因係多帳
他日就會變得更小問題都會發生

起人現實底
呢個對什麼遊戲都好,係一個好壞既先例
咁做既話,travian真係無人玩都似

路人路過
11.12.2013, 22:15
唔係我起~自己上去睇天才朋友仔
係因為佢既無品~人地睇唔過先比人起
明顯咩都唔知又走出來扮聖人果d
你知咩野咩?佢比人起左完來佢用6個ac同時玩呢次既hk3
姐係你認為會因為一個人既一句說話去起人?
姐係明顯你都係咩都唔知既無知天真小可愛吧
咁你唔好走出來扮聖人:)?
仲有天狼唔係第1次~有睇post有睇圖?
無品~多重ac~口臭~粗口
咩都唔知啊唔好走出來比人落面吧小朋友
不過睇怕你都係果邊d人
岩岩先2帖子~咪睇怕係天狼d人走出來扮聖人:)

路人路過
11.12.2013, 22:20
起底性質已經唔再淨係網上欺凌咁簡單
隨時變成現實欺凌 (例如係現實生活中受害人因事件而被陌生人嘲笑、攻擊)

受害人某些私隱受損,亦可能會觸犯法例……

仲有電腦果d無得直接起真人資料:)
只有起電腦ip~等等的~如果係有觸犯法例
高登d人一早比人拉哂啦~天狼既人!
唔好走出來扮律師等等~
仲有如果起左電腦ip等等都叫網上欺凌
咁gm都好明顯係網上欺凌啦
有得check ip~同埋下次扮聖人呢
用個開左耐d既ac
比人一下睇得出你係天狼星既人
真係太笑話了~自己公會d人賤得出又怕認:(
唔怪得開個post比人嘈啦
多重影分身!!!
自重下先啦~諗下一個人玩6~7個ac仲要供哂防比主ac
仲要去信比人串77~果d係邊個有問題先好不?
我有圖有證據嫁~洗唔洗e到post出來落你面?
天狼星既火影忍者

太平道人
11.12.2013, 23:30
唔係我起~自己上去睇天才朋友仔
係因為佢既無品~人地睇唔過先比人起
明顯咩都唔知又走出來扮聖人果d
你知咩野咩?佢比人起左完來佢用6個ac同時玩呢次既hk3
姐係你認為會因為一個人既一句說話去起人?
姐係明顯你都係咩都唔知既無知天真小可愛吧
咁你唔好走出來扮聖人:)?
仲有天狼唔係第1次~有睇post有睇圖?
無品~多重ac~口臭~粗口
咩都唔知啊唔好走出來比人落面吧小朋友
不過睇怕你都係果邊d人
岩岩先2帖子~咪睇怕係天狼d人走出來扮聖人:)
你咪吹下去
我係話,起人底既人不對
無話個個係你
我係話,人地被起底,明顯咁做個個人係不對,你仲差隻腳去串受害者
我只係話呢種人,唔係好人
你就話人地出來裝聖人
不過算啦
你連某個玩家send信比你吹水,都話人地係試你上線
我都覺同你吹,係同自己傷神

仲有,我唔知咁講對不對
ip等同網上身份証
真係識野個d,都知ip可以追蹤到住址,跟住我唔洗講
大家明啦!
好彩既,咪比D壞人攻擊你部電腦,盜在你部機D資源
個D FACEBOOK PW
個D信用卡交易
個D對話記錄

唔好彩既,咪連信箱都收到D不明來歷既信件

我真係驚

算啦!
講得唔合某d人聽,轉頭分分鐘到我被起ip

愛水銀的真
12.12.2013, 01:48
s3的人真幸福
依家仲有d野搞下
仲有口水戰的感覺真好

我地s5果邊要等完ser了
我膠下膠下都入到攻榜第一頁
其實travian港服幾時摺埋?
連依個post都主要得你地2個口水戰...

AIex
12.12.2013, 02:50
我比人起左底? 數唔數到我有幾條毛先
唔好話係啲高登樂古之類既膠網度比人唱,就算係屋企樓下比人唱我都未驚過
我好老手嫁啦,幾年間玩左兩次咁啦,計埋今次
我覺得最好玩唔係隻game,係睇呢班小太監係度做大戲
講真,高登樂古呢啲網我無去過幾次,我又無帳號,不如直接post個網址出黎方便下大家啦,等我驚下都好麻,班小太監連玩底底都好似自閉咁既我一啲野都感覺唔到囉

AIex
12.12.2013, 03:13
我覺得呢隻game係時候摺嫁啦,
宜家人人最少有一部smart phone
只要一開始用部電話玩主帳,
電腦就係咁開羊
主帳搶既係唔同ip
羊就冇聯攻防或運資
就算主帳起左,羊唔刪帳
MH都吹唔脹
我就唔信啲強盜之星頭一星期成百萬資全部都係黎自活人
就算幾年黎第一次玩都可以諗到咁大缺陷,啲強盜心照啦
我就無咁毒長期坐係屋企電腦前面啦

AIex
12.12.2013, 03:21
好心你啦黑心人,係in game message度話post呢樣post果樣,我地到宜家連一個post都睇唔到啊,你咁做野法,嚇鬼咩,你咁做只會令我更加想打7.7galaxy。因為我想睇下你仲耍到啲咩花樣。
仲有你地除左死剩把口之外仲有啲咩實際野幫到佢?

Ps 其實呢度mh做野真係慢到呢....定係驚無曬啲生意?

路人路過
12.12.2013, 09:06
你咪吹下去
我係話,起人底既人不對
無話個個係你
我係話,人地被起底,明顯咁做個個人係不對,你仲差隻腳去串受害者
我只係話呢種人,唔係好人
你就話人地出來裝聖人
不過算啦
你連某個玩家send信比你吹水,都話人地係試你上線
我都覺同你吹,係同自己傷神

仲有,我唔知咁講對不對
ip等同網上身份証
真係識野個d,都知ip可以追蹤到住址,跟住我唔洗講
大家明啦!
好彩既,咪比D壞人攻擊你部電腦,盜在你部機D資源
個D FACEBOOK PW
個D信用卡交易
個D對話記錄

唔好彩既,咪連信箱都收到D不明來歷既信件

我真係驚

算啦!
講得唔合某d人聽,轉頭分分鐘到我被起ip

跟本你睇都未睇過~果個區係主要同人起出證據~
自己上去睇啦~咩都未知又要再扮了
同埋唔係我串佢~仲有"受害人"並唔係佢
唔通d人出6個ac打人1個ac仲要send埋d串人信
跟住仲話d咩自己又無錯啊果d
仲有如果全世界都認為佢係無問題
係無人會搞事的~不過不知者不罰
自己上去睇下先~唔好咩都未知啊死去嘈
同埋你睇下Alex講咩先~係~係有好多個多重ac
惡狗又係~狼圖騰又係
做咩我個個唔針對只針對天狼?
同埋因咩事連果到d人都針對佢?
我會唔會個個都嘈?緊係因為佢好似ckshun咁口臭我先嘈啦
我廢事系到post係因為post完d人都話睇唔到圖
自己上樂古同高登睇下人地點小學雞
點口臭點串77先吧~

路人路過
12.12.2013, 09:08
好心你啦黑心人,係in game message度話post呢樣post果樣,我地到宜家連一個post都睇唔到啊,你咁做野法,嚇鬼咩,你咁做只會令我更加想打7.7galaxy。因為我想睇下你仲耍到啲咩花樣。
仲有你地除左死剩把口之外仲有啲咩實際野幫到佢?

Ps 其實呢度mh做野真係慢到呢....定係驚無曬啲生意?

我唔post等於你可以係咁吹?

AIex
12.12.2013, 11:50
吓?我吹緊啲咩啊??
啊啊,可能我吹脹你~

小太監除左話要告比老師聽同埋叫人自重之外好似咩都係靠吹啵
睇你地呢班人格可能有問題既污合之眾去其他公會度睇人肥少少就拉人過去,就知你地唔會做到啲咩出黎啦
睇黎根本就係人格操守有問題

小太監得把口死含唔放,來來去去都係得告老師,自重同小學雞之外得個吹,邊邊先係小學雞呢
我幫你做埋你講左冇做到既野啦

AIex
12.12.2013, 12:15

成隻遊戲最好玩就係睇小太監講既野,應該要比啲掌聲,多謝曬~

路人路過
12.12.2013, 12:18

喂~唔post返最開頭果d?
下?仲有你多重ac果d?下?喂~講啦喂
唔好只係post嘈完人人地覆返你果d啦喂?

HCF
12.12.2013, 13:10
呢個POST 真係好低質
感覺上好似2班小朋友係度嘈交
正常初期搶資..打生羊有人IGM嚇下你, 有咩咁出奇?
小圈子同個羊盟一般見識???

++++ 我既意思係成件事..唔係單單指呢個POST低質 我是同意#1 我說法的 ++++

TRAVIAN 有人玩多帳, 第1日出現?
我睇法係..至少人地有心去潛規則去多帳,
多帳個個服都有, com 服等別多! 唔好話咩多帳令到HK服末落! (小弟沒玩多帳)
至於你話有人用分帳撞兵, 主帳搶資...
我要講ge係.. 呢個SER無咩人咁做..
至少上搶星既大部份無咁做
自稱老手個位!!! 分帳撞, 主帳搶, 一定唔止呢一個量呀!
自己做唔到就唔好亂砲la

IGM 拉人入盟好出奇?
有咩咁緊要拉人入盟ge IGM 都貼埋出黎?

2邊都比我話哂, 不如一齊砲埋我:D:D:D

路人路過
12.12.2013, 15:03

++++ 我既意思係成件事..唔係單單指呢個POST低質 我是同意#1 我說法的 ++++

多帳個個服都有, com 服等別多! 唔好話咩多帳令到HK服末落! (小弟沒玩多帳)
自稱老手個位!!! 分帳撞, 主帳搶, 一定唔止呢一個量呀!

e+係講緊佢6個ac打人一個ac仲要串77自己去樂古睇圖啦
呢到我post圖唔清楚
咩都唔知啊好企出來比人笑?

AIex
12.12.2013, 15:58
喂~唔post返最開頭果d?
下?仲有你多重ac果d?下?喂~講啦喂
唔好只係post嘈完人人地覆返你果d啦喂?

你係唔係有白內障定智力有問題啊

AIex
12.12.2013, 16:07
起人底底要人自己去睇?你地第一次起人底底啊?
有去開高登樂古既我一個都唔識喎,對我有咩影響啊?
同你地講左,不如直接post係我facebook度,咁樣我可會驚啲,比朋友話我玩遊戲出貓咁叻叻

不文人
12.12.2013, 17:02

Agree 但佢地吾會明

伊藤千佳
12.12.2013, 17:15

Agree 但佢地吾會明+1

HCF
12.12.2013, 22:29
e+係講緊佢6個ac打人一個ac仲要串77自己去樂古睇圖啦
呢到我post圖唔清楚
咩都唔知啊好企出來比人笑?

1) 初期搶資,有人IGM嚇下你叫你唔好搶, 好出奇?
2) 多帳搶羊, 分帳撞, 主帳搶, 分帳撞仇人, 第1次見?
3) IGM 拉人入盟好出奇?

我要指出呢3點,
例出呢3個事實, statement
有無必要理解哂成件事?
你睇完, 有需要笑?

仲有一點, 你身為小圈子有份管盟既人
每一個回覆都好有代表性,
唔該你好好思考過先回覆
無咁ge本事咀炮, 就學下星神, 默默收D高質素既人
你咁咀炮, 明顯係以為小圈子盟真係好勁
可惜既係..事實上只係大羊盟比你地更廢

Fishfish
12.12.2013, 22:52
我覺得呢隻game係時候摺嫁啦,
宜家人人最少有一部smart phone
只要一開始用部電話玩主帳,
電腦就係咁開羊
主帳搶既係唔同ip
羊就冇聯攻防或運資
就算主帳起左,羊唔刪帳
mh都吹唔脹
我就唔信啲強盜之星頭一星期成百萬資全部都係黎自活人
就算幾年黎第一次玩都可以諗到咁大缺陷,啲強盜心照啦
我就無咁毒長期坐係屋企電腦前面啦

原來可以咁搶. 未諗過tim.

seignior
13.12.2013, 01:28
等陣,等陣,等出神器。

s3的人真幸福
依家仲有d野搞下
仲有口水戰的感覺真好

我地s5果邊要等完ser了
我膠下膠下都入到攻榜第一頁
其實travian港服幾時摺埋?
連依個post都主要得你地2個口水戰...

cmpm
13.12.2013, 12:59
其實我有懷疑過星神同小圈子係唔係真係一伙人

LoL
13.12.2013, 14:46
其實嘴炮本來就是TRA論壇一個特色

p.s. 小圈子是沒有人管理 外人不知道就不要亂說 3Q

HCF
13.12.2013, 15:15
原來小圈子沒人管..
難怪沒人阻止盟友在forum亂說話

qang
13.12.2013, 15:24
屌!溝撚左佢做瀬尿牛丸呀笨
唔撚好起鳩我底
我依家驚閪到仆街

qang
13.12.2013, 15:35
太平道人永逺是對的
支持太平道人

LoL
13.12.2013, 19:03
一班朋友玩跟本談不上管理 求開心言而
他沒有亂說話 只是說事實 你不爽就不要回不要看 沒有人強迫你
又不知道什麼事 又不知道我們內部的事 就在這面跟小狗一樣在叫 還要亂說話

HCF
13.12.2013, 20:06
我沒說他說的不是事實, 只想表達你們沒必要跟羊盟, 小朋友一般見識
我也不想回覆你了, 跟你一般見識可不好

cmpm
13.12.2013, 23:10
希望某d狗前狗後既人
先諗下自己講緊咩先
某d人話人用粗口問候人無品
唔見得狗前狗後既人好有品
港服沒落唔係因為我地班老手蝦人
唔係因為班新手串
而係因為太多有口話人無口話自己,再加上自以為是既人

而上內容唔係針對個別人士
係由s3呢個post