PDA

查看完整版本 : 五大盟系象限圖

ernestycc
03.01.2014, 22:04
妖精的尾巴A 妖精尾巴BABY 妖精尾巴C 妖精尾巴B分隊£
小圈子 小伙子
天狼星™ 天狼星™期待
Angel 總盟 Angel東南 AngelWer
星神 星神-ii 星神-iii

西北: 小圈子要統一基本上冇難度 但若天狼星™與Angel配合得好仍可作垂死之爭 暫時勢力分佈係82
西南: 同上 不過小圈子較小玩家在西南 但亦有部分主力 e.g.burning 個人認為係55波
東北: 星神穩操勝券
東南: 最激烈象限 雖然妖精的尾巴 Angel 總盟 Shitty 表面上係聯盟關係 但實際上沒有合作 除時會為左一盟統一成個象限而分裂

伊藤千佳
03.01.2014, 22:32
竟然無以西南為基地既盟

pang
04.01.2014, 12:25
無野了 ................................
支持

cmpm
04.01.2014, 14:20
Shitty唔係西南盟咩??

cmpm
07.01.2014, 00:37
西北已統一
估計會係東西大戰

ernestycc
07.01.2014, 10:43
西北已統一
估計會係東西大戰

仲有AngelWer 呀

cmpm
07.01.2014, 17:58
AngelWer一個盟無可能阻到小圈子

S_GARY
07.01.2014, 19:27
感覺得星神可以同小圈子打下 :cool:

love
07.01.2014, 19:35
AngelWer似要變下個天狼星,已經比人車緊

iCloud
08.01.2014, 00:23
大家太睇得起我地了,其實今次星神可以算係一間學校,
由技術上點樣升田,點樣生防,點樣搵羊,遇到挑釁點樣去忍,如何回信,甚至到去連點樣做幹事,點樣寫公告,咩都有得學,我地主要目的就係教識新手點樣去享受遊戲。
只要有心玩既,我地都會收入盟內,
所以星神盟入面有好多都係岩岩學玩既新手,
又何德何能去同小圈子鬥呢?

cmpm
08.01.2014, 00:56
星神東南收唔收人?
東南無盟我有興趣
所以唯有入其他象限盟

iCloud
08.01.2014, 10:53
星神東南收唔收人?
東南無盟我有興趣
所以唯有入其他象限盟
你igm比我啦, 我地請緊教師

cmpm
08.01.2014, 23:19
4. FishFish 屏風馬 (自閉) 1519 4

cmpm
14.01.2014, 21:36
未來會唔會係三象限圍攻西北?

太平道人
14.01.2014, 22:09
未來會唔會係三象限圍攻西北?
個人認為
機會唔高
唔係話
Angel 總盟,星神,屏風馬
3盟無機會合作,係因為各自都有不能聯手的理由

Angel真係可以說是攻手的,恐怕無5個,而兵力,我個人完全唔睇好

星神防守就勁,攻擊都唔睇好

屏風馬就等同獨戰西北

更何況
就算出在神器
小圈子都唔會因為往日的一時之氣,走去東南打Angel
而且,說實話,星神有D可疑,當我見到上個HK1,某個星神高層帳名係Angel,個日我就覺得,如果小圈子打Angel,星神好大機會埋防
即係西北打東南,呢個因素,可以排除

如果要開戰,在一個線性關係上,打東北同埋西南,就最著數

我都唔認為,小圈子夠本事,或說成有膽子去打東北

東北人多,集村密,分分鐘仲難打個東南

我假設3盟暗地同盟
係小圈子的情況,打西南,係最容易得手

Angel不用說了,應該玩到200天,都未有去平人村既能力
佢地根本無本事主動跟其他大盟開戰

都唔認為星神會主動跟東南開戰
因為無必要
西北難講D,不過應該都係走被動路線

估計
出寶後,應該會係西北小圈子同西南屏風馬開戰
或小圈子跟屏風馬定不侵,同盟,令雙方放心,各自出兵打東南,東北
呢2個機會大D
東南跟東北開戰機會,真係好低

cmpm
14.01.2014, 22:36
假設西南主攻
東南主守
唔知有無可能?
但呢個假設係建基於東北會唔出手去打東南

WWok2
15.01.2014, 15:01
最近解決左JUPAS問題, 又係時候可以上水吹下水,
(我D帳灰哂..T^T)
自從上星期天狼星期待投降之後, 西北防衛力應該上升左唔少, 我有理由相信小九子盟內既都係防手, 因為長時間唔見佢地上搶星, 唔排除有攻手既@@
係我堆分帳未比小伙子踢之前, 收到黑心人送出全盟既羊表, 個人認為呢個係ok on_9既做法, 入面有"羊"係其他盟入面, 輕輕擺下英都撞到堆盟友傻, 好在堆盟友都唔係傻。不過眼睇好似小_子都想學星神咁辦教育, 所以先接受天狼星期待既投降, 去平衡返人數上既情勢, 不過未知道教育上邊面教得好d啦。

至於局勢方面, 個人都認為東南同東北開戰機會唔大, 但都唔係無機會的, 妖精的尾巴好似同星神/Angel有d牙齒印, 如果妖精的尾巴都投降比小_子既話, 雖然遠, 但有個盟係東面搞下星神都唔係無好處。不過, 最少東南應該有排都未統一到, Angel總盟, Atomic, 妖精的尾巴, 各自有差唔多既實力, 唔練過應該唔會咁易統一。不過, 都仲有機會加速東南統一, 就係星神南下。

西南就比較麻煩, 本土勢力比較弱, 屏風馬最近邀請到冰天動地同魚魚加盟, 未知道呢兩位強大搶手搶羊勁, 打人勁唔勁呢? 前幾日有傳shitty同屏風馬合作, 不過到而家都好似未有確實消息佢地合作, 要係西南抵抗小_子既勢力, 似乎shitty屏風馬合作係勢在必行。不過唔排除各自都有投降之意。

omg
15.01.2014, 16:51
Angel幹部心想:打敗小_子,助星神統一,請各聯盟立刻跟小_子開打,我吃花生!(各位Angel幹部在奸笑)
我客觀地分析一下:
東北:
星神統一,攻手沒肉吃,肥不掉
西南:
有小_子, 屏風馬,shitty
其實佔兵數來說小_子:屏風馬,shitty應該是5:5
打不打就不知,但正常不會內戰,因為開打只會西南更缺人,沒力跟其他象限打
西北:
小_子同Angel
7:2
小_子其實實力上和星神差不遠
搶分高只是因為他們有Angel羊羊吃而己
東南:
應該Angel總盟, Atomic, 妖精的尾巴合作,再拉星神做大哥,東方打西方

小小個人意見,不喜勿插

cmpm
15.01.2014, 18:16
我既分析
西北:小X子算係大致上統一,但天狼星/Angelwer仍有小量勢力,小X子的強勢,令西北的活人帳號較少,防兵可能不足
東北:星神接近完全統一,估計盟內雖然良莠不齊,但有幹部肯分享知識,未來應能有足夠防兵,但太早統一,活躍度可能較低
西南:小圈子/屏風馬/Shitty三盟實力比較平均,其中兩方能合作的話,絕對有能力打敗另一方,達致統一,但西南先天人數較少,攻防都可能不足
東南:妖精尾巴/Atomic/Anger三盟各有長處,妖精尾巴以人數上取勝,Atomic個人實力平均,Angel各方面都比其他兩盟為佳,東南的盟羊較多,中看不中用

WWok2
15.01.2014, 21:00
Angel幹部心想:打敗小_子,助星神統一,請各聯盟立刻跟小_子開打,我吃花生!(各位Angel幹部在奸笑)
我客觀地分析一下:
東北:
星神統一,攻手沒肉吃,肥不掉
西南:
有小_子, 屏風馬,shitty
其實佔兵數來說小_子:屏風馬,shitty應該是5:5
打不打就不知,但正常不會內戰,因為開打只會西南更缺人,沒力跟其他象限打
西北:
小_子同Angel
7:2
小_子其實實力上和星神差不遠
搶分高只是因為他們有Angel羊羊吃而己
東南:
應該Angel總盟, Atomic, 妖精的尾巴合作,再拉星神做大哥,東方打西方

小小個人意見,不喜勿插
不過星神好似有個叫sugar既前朝人物教落做攻手要肥唔一定要搶

太平道人
15.01.2014, 22:16
不過星神好似有個叫sugar既前朝人物教落做攻手要肥唔一定要搶

你不如直接寫埋,係我講既好唔好.......

事實的確係咁,要肥,唔一定要搶

hk4,kiddee就係一個好例子,無搶過,只係不停消金,已經好多兵

上個hk5,已經有人話,搶資,係可以令資源物流快,發展得快

但係搶埋,出寶時都唔夠唔去搶個d人多兵

如果象限內無咩杖打,專心發展,出寶時,都可能多兵過走去搶的人

咁之前浪費咁多時間,+上人地多兵過你,拿完寶後,分分鐘就立即可以同你宣戰

你就仲因為打寶個吓,唔知死幾多,幾時先回氣

而且用少好多時間,現實都可以放鬆好多

到最後,唔著數個個,可能係搶個d人

風暴之靈-戰神〤天帝
20.01.2014, 00:21
恐怕今輪唔啱用
先唔講西南,其他3象限都有大勢力發展,
兵戰小x子已經算最強,個人認為小x子絕對可以征服哂東北西北,
可惜冇我睇好既盟收西南,其實我用左3個鐘睇地形,西南資源點多,不過地勢同可以用做集村區or牆既地唔多
如果要向西南發展先要將本陣既兵力做好,可惜仲未有盟明白統一象限既重要性,睇到盟勢力圖就知咩事,
集村區都唔明顯,認真講我覺得勢力發展angel同星神做得好好,可惜angel得罪人多,唔係同星神合作應該可以將3象限統一,
星神收老師但點解會有羊既出現?_?(拿我搶到冇得搶就冇打唔好車我呀QAQ)
我覺得星神如果做好左集村同固定左自己既兵力and補給之後可以先滅左angel東北同西北既勢力or南下打妖精的尾巴,
又或者可以先繼續穩固自己東北本陣勢力,再等西北同東南開戰(除非兩象限聯合攻東北,不過而兩面既方向可能性唔高)
西南冇大勢力,小X子其實可以試下向西南發展,小x了有部份主力係西南戰線,如果發展成功,控制到兩象限=勝券在握,控制唔到米退反去現時既西南戰線,失敗左都唔會有大損失,不過如果比聯合軍(angel同shitty)係西南壯大到,小x子現有既西南政權未必保得住,而且我呢個月玩見小x子內部都未完全固定好