PDA

查看完整版本 : 新手勿進,老手或有大志玩家可以入來參考

太平道人
12.01.2014, 10:54
呢編野,我打出來既目的,係因為想hk3可以更有樂趣
但係要等hk5既寶物戰去到差唔多先打出來
因為可能會對那邊好大影響
下面全是個人經驗

寶物分析:
寶物有分細,大,精
咁點解叫精寶,就係用其他寶物+手段+玩法(不能)取代的,名為精寶
精寶如下:

老工匠的金龍鎚 (‎‭‭5‬×‬‎)
泰坦的天神金靴 (‎‭‭2‬×‬‎)
鳳凰的天眼 (‎‭‭10‬×‬‎)
老廚子的千年秘方 (‎‭‭‭1‬‬/‭‭2‬‬‬‎)
大教頭的自創秘典 (‎‭‭‭1‬‬/‭‭2‬‬‬‎)
大祭師的鑲金權杖 (‎‭‭500‬×‬‎)
天神的異像 (‎‭‭?‬‎)

基本想,天神的異像 (‎‭‭?‬‎),泰坦的天神金靴 (‎‭‭2‬×‬‎),是最不重要
因為隨了這2件寶物外,其他的地位,都是給(盟用),而唔係(個人用)

但係邊件係最勁
我可能講既未必合你們聽,但係應該有人明白
(能夠給予對手最大壓力的寶物,同時不能用別的寶物去代替的,為最勁)

我先說明,係4.0未出之前
泰坦的天神金靴
係x3,個時這件寶真係最勁
因為呢件野真係(老手地獄)
投車比方陣,矛兵還要快
計埋,唔係第一時間知,根本係得騎兵,同埋(私防兵)有機會救到
如果唔係長注防兵,真係好難打,但如果要一個攻手長注防兵,負米數一定係自身x2

給予對手的壓力,去到ssr,5星級水準

但4.0後,就開始唔係最勁
而係期後一直都例第二位的

鳳凰的天眼 (‎‭‭10‬×‬‎)

呢件野點解比到人咁大壓力,好簡單
因為無什麼人會放1w偵察兵
而且,持有者,一定不會只產1000偵察兵
在一個軍事學家的眼中
知己知彼,已經有好大的軍事優勢
我來一個假設
如果有一個羅馬,手持天眼+細靴
他的偵察兵走32格,而且係訓練時間快到犯規

即係表示,佢可以一日,就偵起全個盟,或一個象限(包括所有綠洲)
都不是大問題
之後就有一個問題,就係有多少人,防兵是會拿去搶資?
而呢d人,有幾多個會放多個1000偵察兵?
就算兵檢,都未必夠這個玩家知道得更清楚
問題係,這個人,不是spy,而是你真真正正的(敵人)
如果佢係真真正正的(軍師),之後個d,大家明白的
呢件野,要改變命運,未必無可能
對於中圈的攻手,如果不是長注防兵,就好容易會被人攻入
這樣一想,呢件野,都可以令人強迫注防(包括偵察兵)

不過天眼之強,唔係好多人知,因為隨在現hk4歐羅外
知道呢件野勁既盟,唔係好多
(我就咁睇佢地幾時比人搶就知)

注:天眼不是(無敵)
而且,可以改變命運,不等同有了他就改變了命運
你只是知道什麼時候應該打,什麼時候要迴避
但不等同,你無兵都能打
如果實力差距太大
在你知道了雙方原來真係差太多,可能會另己方更沒士氣玩下去

期後的寶物
就係

呢4件野,據我所知,在hk服可以爆發其最大效果的盟,係不存在的
因為呢4件野,應該係hk服,無咩人會把它們+上其他大寶配合,放上(王座位)或用玩法,令他功效全能發摔出來

的正是用法
係用來守護其他大寶同埋精寶的

即係咁,每個象,一定有隻大眼,大兵,大米,大倉,大鎚,大山洞

大眼,大兵,大米,大倉,大鎚放係同一個位,就會形成一個,5星級的戰略據點,呢個據點,要打入,係好難的
在我眼中,如果放係(王座位),根本係無可能打入

上個hk1,星神應該好清楚
因為條計我係講出來
大寶,精寶,係應該放分村
係用con村方法,把寶物轉手的

大倉,放在分村,用con村方法轉手,遠比用細倉, 一個一個換,來得快同埋簡單+便宜

大米或精米持有者,應該開分村在各攻手旁,之後把pw共有所有攻手,令所有攻手,可以用到米寶功效

大兵或精兵,可以用con村方,互相交換,每次交換,過了24小時,之後每人用2-3天,一次訓練1-2星期的士兵,之後con村換令一位,令到每位攻手都有兵寶功效

大眼寶,在別的大寶和精寶被攻擊時,可以用con村方法,快速知道,該波攻擊,有沒有威脅性

金龍鎚大鎚係比條人用,在得知那個大寶或精寶有威脅時,立即con村接手,之後妙建20lv土牆,當時該村的防守能力,等同一個條人20lv石匠,如果係金龍鎚,更不用說吧!

精山洞,在攻擊不是滅村攻時,可以用con村方法,用賭運方法迴避搶寶攻擊,而且在搶村攻擊時,可以有好大作用,就係搶了敵人的村莊,通常敵人係搶唔返,同埋1資都搶唔到,個d唔想比人煩的種田玩家,根本係神器

但要注意,con村係有同盟,同埋同ip拒絕的
所以在分配眼寶同埋鎚寶時,要好小心

所以,5大寶放埋一齊,本身就係,好難搶,而且有一個心理因素,就係d人,都係搶細寶或精寶,而且搶個d精寶,都唔搶5x鎚,同埋精山洞,跟住就會形成一個好強大,而且好難攻既戰略要點
有咩可怕得過,d大寶和精寶,放係分村,被人打時,車平在都唔怕,因為無兵,而且知道邊波有英雄,可能有威脅性,更重要係,真係比人打,有條人既牆去擋

最後就係

泰坦的天神金靴 (‎‭‭2‬×‬‎)同埋大靴
呢件係最後,因為呢件野,如果本身兵村唔係在2條以上,根本可以用細寶代替,而且呢件野,係(個人用),唔係(盟用)
hk服有多少人兵村多過2條?
防手都未必得啦!

太平道人
12.01.2014, 10:55
個人看法

咩叫王座位,就係最合適放大寶,精寶既位
而且最好有1個15田是150%和多個15田,9田在旁
或2個15田係125%,有多個15 田,9田在旁

要有大量綠洲

HK1的玩家,特別係星神,還記得我當時位置嗎
就係中心1個100%的15田
右面7格是150%的15田
左面7格是125%的15田
右下方是75%的15田<<<好似係100%

例子
hk3,找田工具(‭-‭70‬‬|‭-‭121‬‬)中心

0 ‎‭(‭-‭70‬‬|‭-‭121‬‬)‬‎ 15田 穀物 +150% 忍居惡魔
1.4 ‎‭(‭-‭69‬‬|‭-‭122‬‬)‬‎ 15田 穀物 +75% 忍居惡魔
3.6 ‎‭(‭-‭68‬‬|‭-‭118‬‬)‬‎ 9田 穀物 +25% ----
4 ‎‭(‭-‭70‬‬|‭-‭117‬‬)‬‎ 9田 穀物 +125% ----
5 ‎‭(‭-‭65‬‬|‭-‭121‬‬)‬‎ 15田 穀物 +50% ----
7 ‎‭(‭-‭77‬‬|‭-‭121‬‬)‬‎ 15田 穀物 +100% ----
7.3 ‎‭(‭-‭63‬‬|‭-‭119‬‬)‬‎ 9田 穀物 +50% ----
7.8 ‎‭(‭-‭65‬‬|‭-‭127‬‬)‬‎ 9田 穀物 +50% ----
9 ‎‭(‭-‭79‬‬|‭-‭121‬‬)‬‎ 9田 穀物 +0% ‬‎

係我21x21為中心(即我為中心上面10格,下面10格,左面10格,右面10格)
可以有4化15田,在還有5化9田
我只要把其中2個相距最近15田(其中一個係條人)
(‭-‭70‬‬|‭-‭121‬‬)‬‎
‎‭(‭-‭69‬‬|‭-‭122‬‬)‬‎

做王座位,
之後係呢2個15田,旁分別放各個大寶
就可以係有事時作出眼寶和鎚寶守備
而且,15田多,可以一次容立多個攻手,就可以令米寶持有者,分村擴展拒離減少
還有可能係佔了9田,令其他攻手平運輸減少
更可以容立多個防手,防手不一定拿9田,15田,因為已經有大米在旁,能分享用
聯防戰間大大減少

最好15田150%或125%分一個出來
只是種田,之後拿了細米,咁樣就可以團積大量防兵

結論:呢D土地,如果唔係比一個玩家獨佔,而係多個玩家一齊發展,效果會比守中圈可能好得多<<<廢話,咩土地,如果好多人去發展,點都會容易守啊!

事先聲明:我唔會因為咁而分土地比其他人,所以唔好開村來

注:在現hk5,由於有ww不是在灰區,所以這種遠方的王庭位,可以令灰區沒有優勢的聯盟,都可以各據一方,移致外圈,都可以守致勝利

太平道人
12.01.2014, 10:55
流位,流定先~~~~~~~

太平道人
12.01.2014, 10:56
流位,流定先1234556778

伊藤千佳
12.01.2014, 11:46
真係要好有心機玩先會咁做

太平道人
12.01.2014, 11:57
真係要好有心機玩先會咁做

正確D講,係由第一天,就要想定點去做

063Anson
12.01.2014, 23:53
神眼寶的確好好用:)

另外四個神寶點用大家都識,不過殺雞焉用牛刀?

有一單趣事,神米寶上S5曾經為全盟服務,不過因為hea過頭既關係,導致有受害人燒左好多金:cool:

多攻村咁辛苦,雖然不少人曾經四攻村,五攻村,但係而家唔太需要

另外S4其實未完,歡迎道人IGM我索取更多資料XD

以上言論不代表S4 Five立場

Faith
13.01.2014, 07:09
呢種玩法好複雜#adore##adore#

camile
13.01.2014, 10:18
我tw4咪做過4攻村囉, 4攻村唔難, 神器戰前20條分村就ok, 金都5洗燒好多

太平道人
13.01.2014, 16:25
神眼寶的確好好用:)

另外四個神寶點用大家都識,不過殺雞焉用牛刀?

有一單趣事,神米寶上s5曾經為全盟服務,不過因為hea過頭既關係,導致有受害人燒左好多金:cool:

多攻村咁辛苦,雖然不少人曾經四攻村,五攻村,但係而家唔太需要

另外s4其實未完,歡迎道人igm我索取更多資料xd

以上言論不代表s4 five立場

有d人真係唔識用的,佢地係拿住把牛刀,以為係把生果刀

lcc299實想殺了你們~

我其實覺得,攻手9成拿兵去搶,而且沒自動運輸既米寶,真係幾煩,就算比條村係我旁,係有米寶功效,我都只係放車
放太多兵,就算有米寶都會餓死
s4都無花生食