PDA

查看完整版本 : 一般教學:經驗分享

太平道人
02.03.2014, 12:08
經驗分享,戰術與政治
利申:可能有馬後炮,事後孔明成份,請自行判斷

關於盟主:
我記得,係論壇,聽過(做盟主,唔使多兵,有人支持都好足夠)
我當時有兩個想法
你有無做個盟主?
(原因係,會講呢句野既人,應該都係唔知做盟主有咩困難)
或你做個D係咩野盟既盟主?
(原因係,你做個D盟,都唔知係咪HEAT盟來,個個無心玩)

我無見個一個成功既盟主,係可以無兵(不一定係攻兵)
而且,我去到邊個HK服,一定見到有幾個盟,個盟主係貪得意,走出來開盟的
如果你認為做盟主,係唔洗兵,用(戰略,知識和經驗)來補救
你估個個人係我?可以有本事講句野,就另人感覺我可靠,用把口就得到支持同信任?
而且,你無能力表現自己,會比人質疑:得把口

話比大家知,做盟主,最大既難題,不是對外,而是對內
而呢個,係一個好高深既政治課題(我點會信個d亂開盟既人識呢D)
有班底同無班底分別最大,就係呢度
班底致少,都有一或幾個人,佢地講野,其他人唔會有異議,因為大家都知無必要,而且無理由
因為照著意思,一齊尋找樂趣,來得簡單,同埋係參與這遊戲的因素之一
而無班底的人,相比話,驚唔驚有SPY,我可以肯定,更怕D人唔合作

而家係HK服,如果一個盟,本身無班底,好多時,都係無作為
唔係D人新手,係D人真係完全唔打算合作
如果你本身無兵,你估你有無本事,另到下面班人聽你講
歷史話比我地知,總有一班衰人,自己開心就OK,完全唔洗理人同埋理大局
比起新手,呢班人先更難搞
有D仲似住自己消金,或自己好老老手,你逆佢少少意思
分分鐘串通外敵或搞分化

D人覺得,有盟主,好過無盟主
但係個D盟友,本身都唔係想打杖,係想自己玩
咁你做盟主,同自討苦吃有咩分別

如果你無兵,我肯定,呢班人,一定唔聽你講
更何況,有D人,你有兵,都唔一定聽你講
你話無兵可以做盟主(你估你係我咩)
我更不信,HK服隨歐羅外,有人好似我一樣,知道管盟要用政治手段
所以好似現HK5,如果本身無班底,走出來當盟主,我肯定9成失敗
因為你唔知要用咩方法,去對應同管治眾人
相比神一般既對手,我地更怕豬一樣既隊友(更何況,有人連豬都不如)

所以,做盟主,無兵,你都好大機會做唔得好
要做得好,只要做到一樣野就夠
就係另你既盟友,會為你一句說話,去上刀山,下油鍋
問題係,你有這能力嗎?你無兵,能做到呢樣野嗎?
如果你認為自己,成日話交朋友,之後魅力過人,就可以出來做盟主<<<見唔少(唔好膠啦!)
咁你只係有一樣叫人緣既野,之後就用你所謂既人緣,係到害朋友
當然,佢地知唔知自己比人害緊都係一個問題

作為一個盟主,唔單只要人聽你講,仲要為才善用
我知好多人都無做
因為要咁做,第一步就係了解你既盟友
衡量一個盟友對盟既價值有多大
如果佢既要求,同佢既價值不成正比
就要作出方案

而家HK服,仲有人咁空閒去了解自己人?之後去分配工作?
所以你話有賢君
唔好玩啦
係D人未見個真正既賢君
我未見過一個盟主,有空去了解自己既盟友,隨在玩到好屬既班底外

我唔係想話班底重要
係想話,你無班底
就要醒水,遇在要做多好多野
但係D人唔識做,就話無得打,有時都覺得好矛盾

關於政治方法,我唔能夠講,因為有D野,在公眾地方講,往後就用唔著
我歡迎各位在遊戲去信比我

太平道人
02.03.2014, 12:09
公會政權

注:下例說話,只適用遊戲,請不要把現實混為一談

玩travian,常見的4大公會政制

1君主制:即是一切由一個人決定
2議會制:即由幾個代表決定重要事項
3民主制:即任何事項由大眾投票決家
4朋友制:即任何事項沒人決定,一切隨心所向

4個制度,沒有絕對好和絕對壞,因每個都有優點和缺點,只有因情況而變得完美或接近完美,同時因情況而變得腐敗
權力沒有法定限制,通常是指君主專制
獨裁的政治體制
擁有統治國家、臣民自由的所有權力

特色:
在君主制下,只要一句說話,已經可以好大改變,好壞都只由一個人決定
最近睇某輕小說,當中有句好能反映君主制好處(專制政體是種緊急時期或過渡時期的結構)

用數字做比喻,100為上限,用:兵力,智力,內政能力來表達戰力
如果所有盟友,其智力低於50,而盟主智力高於90,在專權情況下的指導
有一個明確的戰略去(面對)攻擊和進行攻擊
如果所有盟友,其兵力和內政能力低於50,而盟主兵力和內政能力高於90,在專權情況下的指導
全公會戰力會上升

不過,與之相反,如果其盟主是昏君
如果所有盟友,其智力低於50,而盟主智力高於30,在專權情況下的指導
用了一個錯誤戰略去(面對)攻擊和進行攻擊
如果所有盟友,其兵力和內政能力低於50,而盟主兵力和內政能力低於30,在專權情況下的指導
沒人會相信盟主,或全公會戰力會下降

過往HK服,失敗多於成功
因為好多時,都是盟主的自私,無責任或自身智力不足
或打著民主但其實行君主制,本來就係一個專櫂盟主,但就假民主

但同樣有成功例子:
剛剛的HK1,我真係就某時間,實行過君主制
唔知有幾多人,係HK1,芝士粒,前身...盟的成員
我記得某個時間,我每星期入所有人AC,去評估他們的能力,提供指導
當中有反對聲音,因為出盟信時用在少少其怪字眼
什致我(大佬)都問我:你想法,我理解,但係做咩要話自己做個(強權暴君),你知HK係個點既地方,仲用敏感字眼?
我就笑住回佢:邊有強權暴君真係會話自己係強權暴君,一係傻到沒救,一係對盟友有負擔,有責任,要事事親力親為
我當時當然唔敢答佢,其實我試緊D盟友,邊幾個係對我絕對信任,比佢知,XX我都似

最另我印象深刻

係我入完佢地AC,之後發現一個大問題
之後講在一句,應該真係改變在好多人

把資源用在不必要建設上(特別是提升20行宮出開拓者)
因為如果你只是想開拓村莊
你把始村行宮20LV,但只是用來開村,即是比起你在新村起一個10LV行宮出開拓,花多了715320資源
這資源用在別的地方上,一定是更有價值

同埋[哈爾移動唔到] Carmani 打 天蠍座 出寶前的那場防衛戰
個場我都覺自己太奸
叫天蠍座2點前推爆米倉
之後SET自己3.5W防兵4點到
等佢2點幾偵到條村好多資,之後全兵無車走來20羅馬牆的村莊
HK3的Carmani,如你在HK1是同名,我可以話比你知,其實HK1你係輸在比我

當中,成功多,失敗少,不過我認,君主制在HK好難行,因為好多人唔中意被人管,同埋覺得君主制等同負面制度

失敗的是,有少量盟友不信我
成件事,感覺我好似變在別人父母,什麼事都關心照顧,而子女們入在反抗期
而且在盟友的個人意願和公會的整體利益,要做到和而不同,真係一條好長的路

(待更新)

太平道人
02.03.2014, 12:09
流位12345677898995856322

太平道人
02.03.2014, 12:10
流位123456778989952453

太平道人
02.03.2014, 12:10
流位1234567789899257492468145426786854

太平道人
02.03.2014, 12:18
流位1234567789899257492468145426786854455678781

02.03.2014, 21:25
無班底真係輸左一半:confused:

cmpm
03.03.2014, 00:02
其實點先算係一個班底??

KEITA
03.03.2014, 00:34
我一向都支持玩家出教學 同交流心得

加油

camile
03.03.2014, 03:05
咪咁講啦, 我tw4都係用政治手段黎管盟架, 不過當時我兵力都算係頭5多囉xd

伊藤千佳
03.03.2014, 13:57
今時今日,無班底唔洗生存

太平道人
03.03.2014, 18:35
今時今日,無班底唔洗生存

請不要排除,其他人都無班底
之後大家都因為無班底,所以大家都可以生存的機會

其實點先算係一個班底??

你仲清楚過我啦
如果你係想問我既睇法
我既答案係:
成班人,知道traivan係為刺激,為打杖而玩,知道樂趣來自撞兵,平村,計謀,計劃,戰略和戰術等,而走埋一齊合作,而且建基於互信
唔係只為自己既種田遊戲
唔係種兵遊戲<<<意思係指,打算起一大堆兵話自己幾勁,但係叫佢撞就一定唔肯個一種或撞少少就係到嘈嘈嘈個一種
唔係交朋友遊戲<<<大家懂的
更唔係某一個人,自認有人緣,因為自己既虛榮感,係到玩君主,臣民遊戲

其實我更惡咁話
(成班人,知道traivan係為刺激,為打杖而玩,知道樂趣來自撞兵,平村,計謀,計劃,戰略和戰術等,而走埋一齊合作,而且建基於互信)
最多+埋勝利
唔係呢個思想既人
9成玩TRAVIAN都係有問題

風暴之靈-戰神〤天帝
03.03.2014, 21:56
我而家有足足4年,
開服前兩個月講定,
ser1 4象限都隨時開得戰,
一群上百人sim ser禁sim既

算唔算班底

至於自問做盟主,有經驗有能力(8年黎做過2次,今次第3次)
以往都係幹部,
兩個聯盟總部班底,個個大盟每個分盟都有spy,成班博哂幹部做
一講,個個聽(經驗問題)

然後傻傻地,開服半個月羅人兵力1比2
上攻搶防星

我有冇資格

Hunter
04.03.2014, 05:05
呢篇野就夠中肯 啱聽喇 哈哈

風暴之靈-戰神〤天帝
04.03.2014, 12:54
老手道人一向講野中肯

Maryknoll
05.03.2014, 02:35
之前我好似講過兵力非最重要 最重要係有心
就算唔係話我 對號入座左 都回應下討論下

我有做過兩三次盟主 有輸有贏 有港服有其他的
未聽過heat盟 見論壇死左先玩番今輪s4 事實上天國我都係今輪先知佢大名

我有見過冇兵贏ww既盟主
雖已年代久遠 但我相信現香港 戰略,知識,經驗,口才,管理皆備嘅大有人在
當然大部份已經離開tr 有啲去comx 有啲深藏不露
可以放心 一定唔只你一個

對比冇兵有兵 冇兵嘅更加要一定嘅政治魅力同口才去推銷自己 搏取信任
會比人質疑:得把口 預在嘅
佢地偏偏可以將曲講返做直 (異議處理)
(題外: Cy就係一個好例子, 上任前)(不喜勿插)
所以呢種人比較罕有 畢竟 口才,政治魅力呢啲 先天資質好重要 你可能玩一千場tr 都學唔到
有好多人只識燒金起兵 永永遠遠困係呢個框框(like me)

能夠做到以人服人嘅 當然比以抽象數字服人好
你會信一堆數字 定信一個活生生嘅人?
大部份玩家都需要明君 因為佢地雖然有盟主冇既兵力 但冇政治才能
一個團隊最唔缺就係執行命令嘅人 發號施令嘅人先寶貴
一例子就係以政治才能吸收經驗玩家 再以此做本錢吸收種其他玩家 滾雪球

我輸過比佢地 原因其中之一亦如此
到依家我口才都係初學者 :v 篇野打左成粒鐘就知
我之後想學佢都學唔到

兵力的確能夠證明你相當嘅實力 同時比較容易(because internet...大家都是陌生人)但建立起嘅信任係短暫 且不可靠
遠遠唔及真實嘅人咁深刻
要令自己係人心中留下深刻印象 有唔少方法
有論壇,igm文字海
親切啲嘅 古有msn, skype, 盟聚, 論壇 今有whatsapp, facebook
skype, 盟聚更方便 亦得 得左
所以依家其實更易 只係睇你有冇心

有心大概可分三層次; 三分鐘熱度 贏就繼續玩; 堅持一年完服; 及付出一年青春
你講得啱 "仲有人咁空閒去了解自己人?" "總有一班衰人,自己開心就ok,完全唔洗理人同埋理大局"
能做到第三層次 很難 很難

你話我天真的話 我只可跟你講前車可鑑
港服開服初期 老手在國際服,台灣等等過黎 互不相識 沒有很多(大嘅)班底 (除高登)
就係靠咁樣

兵力同政治實力係相輔相成 最好兩樣都有
只能簡一樣的話 識簡既一定頭也不會簡後者

當然啦 依家港服 隊隊班底 此方法價值不大
diu咁即係我講緊廢話?

除左了解盟友"為才善用"
同時要表現自己 令人盟友了解你
無論係自己嘅能力, 魅力, 親和力 (對小盟友猶其重要)
我覺得hk s1 round2 歐科盟盟信 好體現到呢幾點

對外對內 一樣難吧
只不過 攘外必先安內
況且港服人少+開服統一象限(or 半球) 無咩外交可言嘅 可以複雜得去邊呀

政治方法我應該都唔識嫁啦 你講到得你識咁 都冇咩討論空間嫁啦;)
我信道人你係 戰略,知識,經驗,口才,管理皆備嘅人黎 真心 睇你寫嘅野 我學到唔少
但你似乎太自我了

literally2013
05.03.2014, 19:56
之前我好似講過兵力非最重要 最重要係有心
就算唔係話我 對號入座左 都回應下討論下

我有做過兩三次盟主 有輸有贏 有港服有其他的
未聽過heat盟 見論壇死左先玩番今輪s4 事實上天國我都係今輪先知佢大名

我有見過冇兵贏ww既盟主
雖已年代久遠 但我相信現香港 戰略,知識,經驗,口才,管理皆備嘅大有人在
當然大部份已經離開tr 有啲去comx 有啲深藏不露
可以放心 一定唔只你一個

對比冇兵有兵 冇兵嘅更加要一定嘅政治魅力同口才去推銷自己 搏取信任
會比人質疑:得把口 預在嘅
佢地偏偏可以將曲講返做直 (異議處理)
(題外: Cy就係一個好例子, 上任前)(不喜勿插)
所以呢種人比較罕有 畢竟 口才,政治魅力呢啲 先天資質好重要 你可能玩一千場tr 都學唔到
有好多人只識燒金起兵 永永遠遠困係呢個框框(like me)

能夠做到以人服人嘅 當然比以抽象數字服人好
你會信一堆數字 定信一個活生生嘅人?
大部份玩家都需要明君 因為佢地雖然有盟主冇既兵力 但冇政治才能
一個團隊最唔缺就係執行命令嘅人 發號施令嘅人先寶貴
一例子就係以政治才能吸收經驗玩家 再以此做本錢吸收種其他玩家 滾雪球

我輸過比佢地 原因其中之一亦如此
到依家我口才都係初學者 :v 篇野打左成粒鐘就知
我之後想學佢都學唔到

兵力的確能夠證明你相當嘅實力 同時比較容易(because internet...大家都是陌生人)但建立起嘅信任係短暫 且不可靠
遠遠唔及真實嘅人咁深刻
要令自己係人心中留下深刻印象 有唔少方法
有論壇,igm文字海
親切啲嘅 古有msn, skype, 盟聚, 論壇 今有whatsapp, facebook
skype, 盟聚更方便 亦得 得左
所以依家其實更易 只係睇你有冇心

有心大概可分三層次; 三分鐘熱度 贏就繼續玩; 堅持一年完服; 及付出一年青春
你講得啱 "仲有人咁空閒去了解自己人?" "總有一班衰人,自己開心就ok,完全唔洗理人同埋理大局"
能做到第三層次 很難 很難

你話我天真的話 我只可跟你講前車可鑑
港服開服初期 老手在國際服,台灣等等過黎 互不相識 沒有很多(大嘅)班底 (除高登)
就係靠咁樣

兵力同政治實力係相輔相成 最好兩樣都有
只能簡一樣的話 識簡既一定頭也不會簡後者

當然啦 依家港服 隊隊班底 此方法價值不大
diu咁即係我講緊廢話?

除左了解盟友"為才善用"
同時要表現自己 令人盟友了解你
無論係自己嘅能力, 魅力, 親和力 (對小盟友猶其重要)
我覺得hk s1 round2 歐科盟盟信 好體現到呢幾點

對外對內 一樣難吧
只不過 攘外必先安內
況且港服人少+開服統一象限(or 半球) 無咩外交可言嘅 可以複雜得去邊呀

政治方法我應該都唔識嫁啦 你講到得你識咁 都冇咩討論空間嫁啦;)
我信道人你係 戰略,知識,經驗,口才,管理皆備嘅人黎 真心 睇你寫嘅野 我學到唔少
但你似乎太自我了
甚少見到有人係呢個論壇(不論口語書面語)出post無錯別字:D
+最尾果句, 就我暫時所見到的, 我會認同

太平道人
06.03.2014, 00:33
對外對內 一樣難吧
只不過 攘外必先安內

但你似乎太自我了

只想回你一件事
係一個軍事層面上
無野好得過
開服統一象限(or 半球)
因為間分地區,派工作等
對於一盟來說,或計劃者來說
開服統一象限(or 半球)
係一個好大既優勢和發展空間
好多政策都相對容易行

但換回來係失去前期的戰爭樂趣,同埋要種田去到出寶先可以PLAN攻擊
所以,在過往,象限內,表面宣戰
實則係達成共識,設下界線,去保護同一班底既樂趣同埋外交優勢
都唔係D咩新鮮事

個人認為
外交,好多時,建基於敵強我強,平衡等
不是單方勢力用外交去強大到無人能敵
所以,如果本身能平衡各方,沒外交反而更好
加上,總有人借(外交)之名,謀取私利
注:打從一開始,設下圈套,封殺對方外交或另對方指定了外交,可能存在過

Maryknoll
06.03.2014, 01:36
嗯 你講得啱
只係我怕悶 鐘意食花生
當然最好係食其他象嘅花生